TOP 15 filmova

Dobrodošle u današnji post drage moje! Post je trebao ići u srijedu,ali kako mi je tad bio rođendan stvarno ga nisam stigla napisati. Na instagramu sam vas pitala da li želite čitati o mojih Top 10 filmova ili Sadržaj moje torbe. Odabrali ste filmove i kada sam počela razmišljati,shvatila sam da ne mogu izdvojiti samo deset njih,pa sam izdvojila 15. Nisam ih složila po nekoj posebnoj značajki, već kako su mi pali na um. Svakako si pripremite kavicu ili čaj za čitanje,jer ima podosta toga. Pa krenimo ... 



1. It's a Wonderful life (1946.) - Divan život 
Slikovni rezultat za It's a Wonderful life
izvor: http://mentalfloss.com/article/60792/25-wonderful-facts-about-its-wonderful-life


Divan život (engleski: It's a Wonderful Life) američki je slavni i hvaljeni dramedični film Franka Capre iz 1946. godine, s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi. Radnja filma je zasnovana na pripovijetki "The Greatest Gift" ("Najveći dar") američkog književnika Philipa Van Doren Sterna.

Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovjek na rubu samoubojstva na sam Badnjak. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, obitelji poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocjen i mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

"Divan život" je jedan od najpoznatijih i najemitiranijih filmova svih vremena. Redovito se prikazuje za Božić na televizijskim postajama širom svijeta. Premda danas ima status klasika, film je u vrijeme nastanka loše prošao na kino-blagajnama i donio puno problema svom autoru Franku Capri. Američki filmski institut uvrstio je film među 100 najboljih filmova ikad snimljenih. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Ovaj film je najstariji na ovoj listi i sigurno ga gledam za svaki Božić. Jednostavno film ima predivnu priču i poruku, te mi je super što je crno-bijeli. Vraća me u neki drugi svijet, gdje je sve puno jednostavnije. Najviše volim poruku ovog filma,a to je da je svatko od nas jedinstven i poseban. Utječemo na živote svih oko nas, i ako toga nismo svjesni. Samo se na tren zapitajte i probajte zamisliti svijet bez sebe. Apsolutno sam sigurna da bi barem desetak ljudi bilo skroz drugačije nego sada. 


2. Wonder (2017.) - Čudo 
Slikovni rezultat za wonder
izvor: https://www.ouralteredlife.com/wonder-the-movie-our-review/

Čudo (engl. Wonder) američka je filmska drama Stephena Chboskya iz 2017. godine, temeljena na istoimenom romanu R. J. Palacia. Govori o Augustu Pullmanu, dječaku s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu te se pokušava uklopiti u svoju novu životnu sredinu. Glavne uloge u filmu, Augustovu obitelj, tumače Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay i Izabela Vidovic.

August je desetogodišnji dječak koji mora živjeti s teškim genetskim poremećajem zbog kojeg od rođenja ima unakaženo lice i glavu. Nakon 28 operacija zbog kojih nikad nije mogao normalno pohađati školu, s deset godina ga roditelji ipak upisuju u peti razred osnovne škole Beecher. Auggie u školu kreće s puno straha i nevjerice i boji se kako će svakodnevno biti izložen pogledima, zgražanju i komentarima svojih školskih prijatelja. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Jednostavno morate pogledati ovaj film ako još niste! Pogledala sam ga sigurno preko pet puta, i svaki put sam plakala na kraju. Predivna priča, s puno uspona i padova,kao i u svakom životu. Jedna stvarno divna priča o prihvaćanju,prijateljstvu i ljubavi.


3. Erin Brockovich (2000.) 
Slikovni rezultat za erin brockovich movie
izvor: https://www.imdb.com/title/tt0195685/

Erin Brockovich (eng. Erin Brockovich) je američki biografski film iz 2000. godine kojeg je režirao Steven Soderbergh. Inspiriran je istinitom pričom o Erin Brockovich (u filmu je glumi Julia Roberts) koja je pokrenula sudsku tužbu protiv energetske korporacije Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Film je postao veliki hit na kino blagajnama, a zaradio je i hvalospjeve filmske kritike.


Julia Roberts za portret Erin Brockovich osvojila je filmske nagrade Oscar, Zlatni globus i BAFTA-u te nagradu udruženja holivudskih glumaca, a sve u kategoriji najbolje glavne glumice. Sam film bio je nominiran za nagradu Oscar u kategorijama najboljeg filma i redatelja (Soderbergh). Na početku filma prava Erin Brockovich pojavljuje se u cameo ulozi konobarice Julije. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Mislim da ne postoji osoba koja nije bar čula za ovaj film, a i sigurno ih je puno i pogledalo. Sviđa mi se poruka filma, a to je da svatko od nas može napraviti promijenu ako to stvarno želimo. I da se za prave stvari isplati boriti. 


4. Focus (2015.) - Fokus 
Slikovni rezultat za focus movie
izvor: https://www.youtube.com/watch?v=pz1UT9WiNHg

Iskusni prevarant Nicky (Will Smith) u stanju je svakoga uvjeriti u štogod poželi. Jednoga dana na vrata mu pokuca lijepa Jess (Margot Robbie) s molbom da je nauči svemu što zna. Njih dvoje odmah kliknu i ona postaje njegova pripravnica, čak i više od toga. Bolje od ikoga prije ona savladava tajne zanata, iako je u stvari riječ samo o jednoj: Sve se svodi na skretanje pažnje. Mozak je spor i ne može pratiti više stvari u isto vrijeme. Zato ga cimni s jedne, a uzmi mu s druge strane. A upravo Jess cimnut će Nickyja tamo gdje je najtanji: dok se on sve više i više zaljubljuje u prelijepu plavušu počet će gubiti fokus i donositi vrlo riskatne odluke. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Ovaj film je fantastičan za zabavu i ''mozak na pašu''. Meni je jako zanimljiv, u svim segmentima i mislim da već dugo nisam gledala neki film koji me doslovno natjerao da razmišljam kako se to sve dogodilo. Ništa revolucionarno, niti novo,ali prikuje te za ekran i nije nimalo dosadno. 



5. Second Act (2018.) - Sad ili nikad 
Slikovni rezultat za Second Act
izvor: https://www.youtube.com/watch?v=YsVo5necW6Q

Radnja filma prati Mayu (Lopez), trgovkinju, koja potpuno mijenja svoj način života i navike kako bi dokazala da titula i diploma nisu presudne ako želimo uspjeti u životu.

Maya živi u Queensu i već 15 godina radi isti posao u supermarketu. Nakon što očekivanu promociju dodijele nekom drugom, uz pomoć falsificiranog životopisa i najbolje prijateljice Joan dobije uredski posao iz snova. Jedini je problem što o tom poslu ne zna apsolutno ništa, a mora i ozbiljno poraditi na svom stilu. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Prije nekoliko dana sam pogledala ovaj film,i odmah sam znala da ga moram uvrstit na ovu listu. Na prvi pogled se čini kao sasvim jednostavna priča, ali se svakako mora pogledati. Odlična priča o tome kako trud ipak pobjeđuje sve diplome, i da se sve može naučiti. Preporuke! 


6. Love, Simon (2018.) - S ljubavlju, Simon 
Slikovni rezultat za Love, Simon
izvor: https://www.foxmovies.com/movies/love-simon

Svi zaslužuju veliku ljubavnu priču. Ali za sedamnaestogodišnjeg Simona to je komplicirano: nitko ne zna da voli dečke i ne zna tko je anonimni kolega u kojeg se zaljubio online. Rješavanje oba pitanja čini se smiješno, no istovremeno zastrašujuće mijenja život. Glumačka postava ovog filma uvjerit će vas da je pred vama najsimpatičniji par kojeg ćete ikada upoznati. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Jednostavno, ljubav! U svim oblicima i situacijama, ovaj film odiše čistom ljubavlju. Pripremite se na to da će vam barem oči zasuziti, divna romantična komedija. 


7. The Intouchables (2011.) - Nedodirljivi 
Slikovni rezultat za untouchables francuski film 
izvor: https://mojtv.hr/film/15528/nedodirljivi.aspx


Ova topla emocionalna priča o prijateljstvu dva potpuno različita muškaraca inspirirana je istinitim događajima i u samo devet tjedana nakon kino premijere postala je najuspješniji francuski film svih vremena.

Nakon nesreće na paraglidingu bogati aristokrat Philippe unajmi mladića imenom Driss kao njegovatelja. Budući da je Driss iz radničke obitelji i nedavno pušten iz zatvora, on je, ukratko, najmanje odgovarajući kandidat za taj posao. Njih dvojica spojit će Vivaldija i Earth, Wind and Fire, elegantnu dikciju i ulični jive, odijela i trenirke… Dva će se svijeta sukobiti i pomiriti, iz čega će se izroditi prijateljstvo koje je suludo, komično i snažno jednako koliko i neočekivano, jedinstvena veza koja će iskriti i učiniti ih… Nedodirljivim. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Možete li reći da ste pročitali o čemu se radi i niste poželjeli gledati film? Mislim da vam je sve jasno, uz to, ovaj film sam gledala na fakultetu i najviše objašnjava moju struku na laićki način. Pa ako vas zanima što vani radni terapeuti rade, svakako pogledajte ovaj film. U svakom slučaju, bit ćete bogatiji za nova saznanja i drugačije ćete gledati svijet. Možda vam najviše ovaj film preporučam. 

8. Last Night (2010.) - Prošle noći 
Slikovni rezultat za last night
izvor: https://www.imdb.com/title/tt1294688/

Simpatična romantična drama s poznatim glumačkim imenima bila je prikazana na nekoliko filmskih festivala i nominirana za nekoliko nagrada.


Joanna (Keira Knightley) je spisateljica koja sa svojim mužem Michaelom (Sam Worthington) živi u malom stanu na Manhattanu i vodi naizgled sretan život. Jednog dana Michael mora otići na poslovni put s kolegicom Laurom (Eva Mendes), za koju Joanna zna da mu se sviđa. I dok se Micheal odupire iskušenju, Joanna će sresti svoju nikad prežaljenu simpatiju, Alexa (Guillaume Canet)... (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Ovaj film iskreno prikazuje prave ljudske odnose, i da oni nisu uvijek tako jednostavni kao što bih mi sami voljeli. Niti bajkoviti. Čovjek je kompleksno biće i ja iskreno vjerujem da svatko od nas ima nekoga kome bi se vratio ovaj čas. Svakako vas ovaj film natjera na razmišljanje o vezama i odnosima općenito. 

9. Forrest Gump (1994.) 
Slikovni rezultat za Forrest Gump
izvor: https://nypost.com/2014/09/05/secrets-behind-the-infamous-forrest-gump-running-scene/

Forrest Gump je američka tragikomedija iz 1994. koju je režirao Robert Zemeckis. Film je snimljen po istoimenom satiričnom romanu Winstona Grooma iz 1985. Radnja se vrti oko mentalno zaostalog junaka iz naslova koji pukim slučajem upozna hrpu slavnih ljudi i postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva. Film je postao jako popularan te se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na siteu IMDb.com. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Apsolutno sam sigurna da su ovaj film pogledali svi. Vječiti klasik koji se redovno vrti na televizoru. Jednostavno volim svaki dio ovog filma, ne mogu ni sama sebi objasniti zašto točno. Možda zato što su svi mislili da Forrest neće ništa u životu napraviti i onda im je on pokazao. Odličan film!


10. Me before you (2016.) - Tu sam pred tobom 
Slikovni rezultat za Me before you
izvor: https://www.imdb.com/title/tt2674426/


Lou Clark je tek obična, jednostavna djevojka koja je nedavno izgubila posao u lokalnom kafiću, kojim je bila izrazito zadovoljna. Will Traymor imućan je muškarac bogatog životnog iskustva u čijem ga je prikupljanju omela teška prometna nesreća, prikovavši ga za krevet i učinivši ga ovisnim o tuđoj njezi. Njihovi će se putevi ispreplesti u trenutku kada Lou postane Willova osobna asistentica što će imati jak utjecaj na oboje i naposljetku im donijeti avanturu života. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Opet, kompleksnost ljudskih odnosa, slatka priča s tužnim krajem. Svakako pripremite maramice, jer ovo nije bajka već stvarni prikaz života. U svakom slučaju, jedna zanimljiva poruka filma. 



11. Easy A (2010.) - Cura na lošem glasu 
Slikovni rezultat za Easy A
izvor: https://www.imdb.com/title/tt1282140/

Nestašna komedija u režiji Willa Glucka sa šarmantnom glumačkom postavom koju predvode Emma Stone, Stanley Tucci, Lisa Kudrow, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson, Malcolm McDowell i Amanda Bynes.

Nakon što se pročuje da je inače simpatična srednjoškolka Olive Penderghast (Stone) lagala o gubitku svoje vlastite nevinosti, ona započinje vjerovati kako se njezin život razvija identično kao i onaj glavne junakinje u knjizi „The Scarlet Letter“ koju istovremeno obrađuje za lektiru. Međutim, ubrzo će Olive odlučiti iskoristiti glasinu kako bi poboljšala svoj društveni i financijski status na sveopće iznenađenje mnogih... (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Ako još niste pogledali ovaj film, ne znam što čekate. Odlična komedija,s dovoljnom dozom romantike i prikaza da stvari nikad nisu onakve kakvima se čine. Gledala sam ovaj film sigurno preko deset puta, i nikad mi ne dosadi. Velike preporuke! 


12. The Shack (2017.) - Koliba 
Slikovni rezultat za the shack
izvor: https://www.imdb.com/title/tt2872518/

Film o ožalošćenom muškarcu koji doživi osobni susret sa Svetim Trojstvom temeljen na istoimenom svjetskom bestseleru koji je prodan u više od 10 milijuna primjeraka i preveden na više od 40 jezika!

Koliba je priča o ocu čija je kći Missy oteta tijekom obiteljskog izleta i ubijena. Jedino što je ostalo, krvavu haljinicu, policija je pronašla u napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije ožalošćeni Mack prima čudnu poruku, poziv da posjeti onu istu kolibu. Oklijeva, no ipak odlazi i doživi susret sa samim Bogom ili, točnije, sa Svetim Trojstvom prikazanim u liku krupne vesele crnkinje Elousie (Otac), fizički ne osobito privlačnog nižeg muškarca arapskih crta lica (Sin) i nježne Azijke Sarayu (Duh Sveti). (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Pa prvenstveno zbog toga jer je rađen po knjizi koju sam pročitala,pa, možda previše puta. Film kao film, nije nešto posebno, ali priča koju prikazuje je sasvim dovoljna. Kada biste me pitali knjiga ili film,uvijek ću odabrati knjigu,ali ako niste knjigoljubac,ovaj film dosta dobro prati radnju. 


13. Black Panther (2018.) - Crna pantera 
Slikovni rezultat za Black Panther (2018.)
izvor: http://www.camera-roll.com/black-panther-movie-review/

Suočen s izdajom i opasnošću, mladi kralj Wakande, T'Challa, mora okupiti svoje saveznike i osloboditi moć Black Panthera kako bi porazio svoje neprijatelje i omogućio sigurnost svom narodu i njihovom načinu života.

Marvelov film Black Panther prati T'Challu koji se nakon smrti svog oca, kralja Wakande, vraća kući u zatvorenu, tehnički naprednu afričku državu kako bi zasjeo na prijestolje i postao novim kraljem. Ali tad se ponovo javi stari neprijatelj, a TChallin je karakter kralja i Black Panthera stavljen na kušnju kad se uvuče u strašan sukob zbog kojeg je ugrožen opstanak Wakande i cijelog svijeta. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Marvel je napokon ponudio nešto drugačije, mislim da ovaj film nema puno sličnosti s ostalima. Naravno,tu je akcija i neke osnovne stvari, ali puno se više bazira na promišljanje i obiteljske odnose. Pogledajte ako još niste. 

14. Nerve (2016.) 
Slikovni rezultat za Nerve
izvor: http://www.cinemixtape.com/movie-reviews/nerve/


Marljiva srednjoškolka, Vee Delmonico, živi prema pravilima i rijetko se usudi napraviti nešto što nije planirala ili smatra neprihvatljivim. Pod pritiskom prijatelja započne igrati online igricu Nerve. Odluči se prijaviti za samo jedan izazov koji se čini kao bezopasna zabava. No, kada ju adrenalin i natjecateljski duh povuku dublje, igra postaje sve opasnije, vodeći je do velikog finala koje će odrediti cijelu njezinu budućnost. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Nerve jasno pokazuje psihološki efekt ljudi. Znate ono kada će vam prije pomoći jedna osoba usred ničega, nego u gužvi? Tako nekako se događa u ovom filmu, uz to, prodrmati će vas moć društvenih mreža,ili u ovom slučaju igrice. 


15. Everything, everything (2017.) - Sve, baš sve 
Slikovni rezultat za Everything, everything
izvor: https://www.imdb.com/title/tt5001718/

Maddy Whittier ima bolest koja je vrlo rijetka i koja joj ne dozvoljava da živi kao i drugi. Naime, ona ne smije napuštati svoju kuću, a kada joj netko dolazi postoji čitava procedura oko ulaska u kuću. Maddy živi s majkom, liječnicom, koja vodi računa o njenom stanju, i medicinskom sestrom Carlom. Maddy je kao mala izgubila oca i brata u nesreći i jedina osoba za koju zna je njezina majka, koja bi sve dala za nju. Kada se u susjednu kuću useli momak Olly Bright sa svojom pomalo čudnom obitelji, Maddyina priča tek počinje. Ona se polako zaljubljuje u Ollyja koji je spreman žrtvovati sve, baš sve, kako bi barem jedan dan živjela izvan svoje sigurne kuće. (izvor

ZAŠTO VOLIM OVAJ FILM: Slatka ljubavna priča, uz poruku kako su uglavnom najbliži ljudi oni koji nas najviše koče u životu. Oprez, ako nemate dečka, ne gledajte ovaj film, jer ćete ga automatski poželjeti.


I došli smo do kraja, svaka vam čast ako ste sve pročitali, mislila sam još i trilere staviti,ali sam shvatila da bi to bilo stvarno puno previše. Ako ništa, dala sam vam ideje šta da ovaj vikend pogledate. 

Nadam se da vam se svidio ovaj post, i pišite mi u komentare jeste pogledali neki od ovih filmova? Do idućeg posta vam šaljem puse,xoxo,Lux:*  

Primjedbe

  1. Ajme! Jedan od tvojih najboljih postova ikada! Bravo! Jaooo vratila si mi u sjećanje Nerve!

    onlymaja.blogspot.hr

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Garnier Botanical Cream sa grožđanom vodom

Mayani Design set kistova - Unicorn Brush Set Spiral Black - recenzija

Makeup Revolution puder u prahu - Luxury Banana Powder Recenzija